Om oss

Vi som står bakom denna kennel heter Lovisa och Jimmy. Vi bor i ett stort hus ute på landet utanför Mjölby i Östergötland tillsammans med våra två barn på 3år och 5år och sju finska lapphundar. Efter några år som uppfödare har Lovisa nu valt att satsa helhjärtat på kenneln samt hundinstruktör. Hon är även med i avelskommitén för finsk lapphund där man stöttar andra uppfödare och försöker hjälpa rasens hälsa framåt. 

För att presentera oss tänkte vi berätta historian om hur just vi kom in på denna underbara ras!

Att vi ville ha hund var något vi hade bestämt sedan tidigare men den stora frågan var, vilken ras? Efter att ha utformat en lista med våra önskvärda egenskaper som medelstor, frisk, modig, och lättlärd var det bara att börja söka efter den perfekta rasen för oss. Vi använde oss av en bok som innehöll en bra beskrivning av de flesta hundraserna och sedan bläddrade vi sida för sida. Till slut hittade vi den perfekta rasen, finsk lapphund! Ju mer information vi läste och hörde om rasen desto säkrare blev vi på att det var just vår ras!

Nu började nästa del i vårt valpköp, att hitta rätt kennel! Vi började leta efter lämpliga uppfödare, planerade kombinationer och födda valpar men vi fick aldrig den där riktigt härliga känslan i magen. Till slut kom vi in på en hemsida med en flock friska och lyckliga hundar på en harmonisk kennel, Nikkibell's kennel! Inte nog med att vi hittat en potentiell kennel, de hade även valpar just nu. Trots att vi var helt övertygade om att alla valpar var tingade var vi självklart tvungna att titta på bilder på godbitarna och där var han, vår alldeles perfekta ögonsten Dustin! Honom måste vi ha! Vi ringde till Erik Midelund och berättade vår historia och frågade spänt om det fanns några valpar kvar till salu. Erik ropar till sin fru Helene ute i köket "Helene, vilka två valpar är det som vi har kvar till salu?" och svagt men ändå tydligare än någonsin hör vi hur hon svarar "Danny och Dustin!" och vi var mållösa. Vi berättade att vi var intresserade av Dustin men Erik var skeptisk. Han förklarade att de inte brukar släppa iväg valpar till några de bara har träffat en gång utan att de gärna vill träffa de nya ägarna 2-3 gånger innan leverans, vilket var fullt förståeligt. Vi kom överens om att vi skulle komma och hälsa på dagen efter och mycket riktigt for vi till Borås dagen därpå!

När vi kom fram till Borås var det fullt med busiga valpar som hade sitt sista race tillsammans innan det var dags att gå skilda vägar. Trots att det var många valpar som var svarta med ljusa tecken så tog det inte många sekunder innan vi såg vem som var Dustin. Han låg där nöjd med sitt byte, en nyfångad gummilist från dörrkarmen! Vi spenderade många timmar där och fick en hel del frågor av Erik och det blev mycket hundprat innan vi slutligen var på väg hem med vår guldklimp, lyckligare än någonsin!

Vi levde början till vår dröm när Erik ringde en söndagkväll och lät bekymrad. Han berättade att han måste byta jobb och att de sorligt nog måste sälja sina hundar. Han förklarade att de har sett vilket bra hem vi har gett Dustin och undrade om vi vill ta hand om någon av deras hundar. Vi hade alltid haft en förälskelse i Dustins pappa Nikki (Black Blossom Sir Nikolaus) och inte lång tid efter det låg Nikki hemma hos oss och gosade i soffan. Det tog två dagar innan Dustin och Nikki blev bästa kompisar. Sedan dess sover de tillsammans, tvättar varandra dagligen, leker tillsammans osv.

Tiden gick och vi kom i kontakt med Mickie Gustafsson som blev en god vän. Hon var underbar nog att skräddarsy en utbildning åt Lovisa för att hon skulle kunna läsa hennes instruktörsutbildning kombinerat med universitetsstudierna. Detta var en fantastisk möjlighet och vi är tacksamma för vad Mickie gjorde. Under 2016 gick Lovisa SKK's uppfödarutbildning.  Hon har även läst en del kurser om genetik på universitetet och är med i avelskommitén för Finsk lapphund sedan januari 2020. 

I början av 2015 fick vi tillskott i flocken av Nikkis vackra dotter Pralin. Hon kommer från Winnie och Ola på Fjällfarmens kennel som visade sig bli goda vänner till oss. Strax efter detta träffade Lovisa en kvinna på Dustins doftprov (i Nosework) som undrade om hon skulle vilja komma till ett hundgymnasium och föreläsa om Finsk Lapphund. I slutet på år 2015 åkte vi dit med hela flocken och Lovisa höll sin första föreläsning om denna fantastiska ras!

I november 2017 åkte vi 100mil enkel resa till Norge för att para Pralin och i januari 2018 föddes vår första kull! I mars 2018 importerade vi Saga från Tjeckien och detta var bara början för vår kennel!

Efter detta har vi fyllt på med nya familjemedlemmar på både två och fyra ben! Två fantastiska barn som älskar att få vara en del av kenneln med allt vad det innebär och fyra hundar till: Evie, Hailey, Qupi och Ivy! Tyvärr har det även inträffat ett farväl av vår älskade farbror Nikki. Det går inte en dag utan att vi tänker på honom och han kommer alltid vara en del av oss och en viktig byggsten i vår kennel!

 Detta var en lång historia om en del utav våra liv som ligger oss varmt om hjärtat. Vi hoppas på många underbara och lärorika år framöver och som en god vän till oss brukar säga, man blir aldrig fullärd!

Avslutningsvis skulle vi vilja rikta ett stort tack till Erik Midelund samt Winnie och Ola på Fjällfarmens kennel för att ni har stöttat oss till att följa vår dröm! Vi är otroligt tacksamma för detta och det ska bli spännande att dela denna resa tillsammans med er!

Hälsningar Lovisa & Jimmy

info@worldswildest.se